top of page

A digitális iker szerepe a logisztikai hálózat optimalizálásában

Frissítve: 2023. nov. 14.

A hálózat optimalizáló projektek új generációja már nem elégszik meg azzal, hogy hónapok alatt nyerje ki az ideális forgatókönyvet, mely évekre meghatározza aztán a döntéseket. A Digital Twin megoldás olyan lehetőségeket tartogat, melyek által a teljes folyamat egyetlen napra rövidül és folyamatosan ráláthatunk az ellátási lánc aktuális állapotára.

 

Hiány szülte ötlet

„Négy évvel ezelőtt kezdtünk el közösen dolgozni, partnercégünkkel, az AIMMS-szel (Advanced Interactive Multidimensional Modeling System), a Supply Chain Navigátor szoftver fejlesztő team részeként network optimalizáló eszköz fejlesztésén, mely a nagyobb hálózatokkal rendelkező termelő és kereskedelmi cégek kihívásaira adhat választ. A Network Navigátor megoldást úgy terveztük meg, hogy nagyon könnyű legyen egy-egy adott céghez igazítani. Mivel világszintű jelenség, hogy szűkös a „kínálat” jó képességű adatelemzőkből, kialakítottunk egy olyan szolgáltatást is, ahol az Optasoft külső kapacitásként biztosítja a modellépítési szerepkört, és létrehozza a szükséges digitális ikert, azaz nem az ügyfélnek kell kialakítani a matematikai modellt az alap optimalizáló képességgel rendelkező szoftverben. Az első évet követően, a cég önállóan tudja használni a digitális iker hálózatoptimalizáló eszközét.” – mutatja be a fejlesztésük lényegét Dr. Lelkes Zoltán, az Optasoft Kutató-fejlesztő Kft. ügyvezetője.


Optimalizáló alkalmazásból digitális iker

De mi is pontosan a „Digital Twin”?

A digitalizáció, az ipar 4.0 előrehaladtával egyre növekszik a kereslet a „Digital Twin” technológiára, leginkább azért, mert jelentős költségmegtakarítási előnyökkel jár az alkalmazása.

A digitális iker matematikai modelljének alapja a szuperstruktúra


Lényege, hogy egy, a fizikai síkon már létező rendszer virtuális másolataként képes modellezni, szimulálni, monitorozni, elemezni és folyamatosan optimalizálni a fizikai világ történéseit. Választ ad a „mi lenne, ha”, a „mi következik” és „mi lenne a legjobb” kérdésekre, hogy a lehetséges szcenáriók alapján opciókat adjon az ellátási lánc javítására. Alkalmazása által tehát megjósolható, hogy a különböző forgatókönyvek és azokra adott válaszok esetén milyen eredményre jutunk.

A Digital Twin egy képesség, egy folyamat és integrált szoftver rendszer egyben. Képesség abban az értelemben, hogy valaki érti és tudja, hogyan lehet egy ilyen rendszert leíró és előre jelző számításra használni. Folyamat, amely lehetővé teszi, hogy a felsővezetők rendszeresen standard információkat kapjanak az ellátási lánc állapotáról és egy integrált eszköz, mellyel órák alatt el lehet végezni egy szcenárió analízist. Előnye, hogy gyorsan ellenőrizhető, így lehetővé teszi, hogy az ellátási lánc felülvizsgálata ne helyezzen túl nagy terhelést a vállalatra.


Maga a Supply Chain Navigátor egy optimalizáló alkalmazás ellátási láncok és hálózatok optimalizálására.

 

A teljes cikk a Logisztikai Híradó 2023. februári számában jelent meg.

DTaaS_cikk_Logisztikai_Híradó_2023_02
.pdf
PDF letöltése • 476KB20 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page